Baj ez? Dehogy baj. Mint minden étel, ez is belefér időnként a kiegyensúlyozott táplálkozásba. Azt persze tartsuk szem előtt, hogy a legtöbben nem végzünk - főleg ilyenkor télen - nehéz fizikai munkát, így az adagok legyenek mértékletesek.
A fő hozzávalót jelentő káposzta szuper rostforrás. Fajtától függően 100 grammja 2-2,5 gramm rostot tartalmaz, ami 100 kcal energiatartalomra vetítve kifejezetten magas, 8-10 gramm körüli értéket jelent. Ennek kb. 40 százaléka az a fajta vízben oldódó élelmi rost, amelyet az emésztőrendszerünket benépesítő mikroorganizmusok fermentálnak.
Titkos szupererő a káposztában
Ez hátulütőként némi kellemetlen gázképződéssel is járhat, de a folyamat során termelődő rövid szénláncú zsírsavak táplálják a bélfalat, segítenek az immunfunkció fenntartásában, gyulladásos folyamatok gátlásában. Azaz, a káposztában is megtalálható, fermentálható élelmi rostok tápanyagot jelentenek a kis baciknak, ennek révén hozzájárulnak a bélflóra változatos összetételének, egyensúlyának megőrzéséhez.
Ennek jelentősége óriási! Kevéssé ismert, de létező mechanizmus szervezetünkben a bél-agy tengely: a felfedezett kétirányú biokémiai "kommunikációs" csatornán keresztül az emésztőrendszeri mikrobiom az idegi-hormonális rendszer működésére, például a többi között a boldogsághormonként emlegetett szerotonin termelésére is hat.
Akkor a töltött káposztától boldogok leszünk?
Egy tányér rostban gazdag étel még nem csinál csodát, de ha örömmel készült, finomra sikerült, és ráadásul családi-baráti társaságban fogyasztjuk el, akkor biztosan azonnal jobb lesz tőle a hangulatunk 😊
Mit kell mindebből megjegyezni? Az emésztőrendszeri mikrobiom egyensúlyának fenntartása élethosszig tartó kihívás, de nem ördöngösség: a fermentálható élelmi rostban is gazdag, változatos táplálkozás az egyik kulcsa. Ez nem csak az emésztőrendszernek jó, hanem komplex élettani folyamatokon keresztül segít a testi-lelki egészségünk megőrzésében.
Töltött káposzta v2
Ha az élelmi rostok mellett úgy általában is szeretnénk kicsit modernebb, egészségtudatosabb verzióban elkészíteni a hagyományos karácsonyi-szilveszteri töltött káposztát, akkor:
- sertésdagadó, -comb helyett készíthetjük darált pulykacombból
- fehér rizs helyett használhatunk árpagyöngyöt a töltelékbe (de találunk a neten barna rizzsel, hajdinával, kölessel is recepteket)
- használjunk a szokásosnál kevesebb (fele-kétharmada) zsiradékot
- ehetjük zsíros tejföl helyett sovány tejföllel, vagy akár görög joghurttal (becsszó, hogy finom így is!)
- tegyünk bele jó sok aprókáposztát, és azt együk is meg a töltelékek mellé
Így egy adag energiatartalma akár felezhető, és a gerslivel még a rosttartalmon is turbóztunk egyet. Az ünnepek alatt se felejtsünk el sok vizet inni a rostban gazdag ételek mellé!
A rost jó! - jövőre folytatjuk a közös kalandozást a rostok világában: legközelebb egy ellenállhatatlan édességről, az étcsokiról lesz szó.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése