Ebben a bejegyzésben az élelmi rostok egyik csapatával, a vízben nem oldódó élelmi rostokkal ismerkedünk meg.
Miben vannak élelmi rostok?
Szinte minden növényi élelmiszerben: zöldségekben, különösen a hüvelyesekben, a gyümölcsökben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és az olajos magvakban.
Az egyes élelmiszercsoportokban (szerencsére) különféle élelmirost-fajtákat találunk, eltérő kémiai-fizikai jellemzőik alapján az egyes rosttípusoknak más és más szuperereje van.
Vízben nem oldódó élelmi rostok
Főleg a növények sejtfalában találhatók, ott tartó-határoló szerepük van, így baromi ellenállóak. Bár nem oldódnak, de rengeteg vizet képesek megkötni. A főnök és kisfőnök ebben a csapatban a cellulóz és a hemicellulóz (a háttérben meghúzódva még ott a lignin és a béta-glükánok egy része - velük majd a rost-nindzsa szinten foglalkozunk). A nevük megjegyzésénél fontosabb megérteni a hatásukat:
Lassítják a táplálék felszívódását, így telítettségérzetet okoznak, ami jól jöhet a fogyást célzó mérsékelt ételadagok és a kiegyensúlyozott étkezési ritmus terén.
Szinte változatlan formában haladnak végig a vastagbélen, a bélfal stimulálásával és a megkötött víz révén segítik a székletürítést.
Felpörgetik a káros anyagcseretermékektől és méreganyagoktól való megszabadulást, így a "rosszfiúknak" kevesebb ideje marad a bélfal irritálására. Ezzel a bél elváltozásainak elkerülésében is segítenek (diverticulosis, polip, daganatok).
Meg is van az első jótett-sorozat:
ü Segítség az egészséges testsúly megtartásában, elérésében
ü Székrekedés elleni hatás
ü Szervezet saját méregtelenítő folyamatainak támogatása
Milyen élelmiszerekben találunk belőle?
Teljes kiőrlésű gabonafélékben, egyes zöldségekben (karfiol, zöldbab, burgonya) van belőle nagyobb mennyiség.
A feldolgozás a rosttartalmat nem változtatja, de a rostok méretét csökkenti, ami befolyásolja a hatásukat - azaz törekedjünk a természetes formájukhoz minél közelebb álló alapanyagok használatára.
Fontos: mindig igyunk sok-sok folyadékot (vizet) a rostban gazdag étrendhez!
A rost jó! - legközelebb a sokkal változatosabb tagságot tömörítő másik csapattal, a vízben oldódó rostokkal barátkozunk.
A rosttudatos táplálkozásról szóló hiánypótló könyvünket - benne 60 rostban gazdag étel receptjével - a BOOOK Kiadónál és az ismert könyvesboltokban megtaláljátok:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése