Fogyókúra, méregtelenítés, székrekedés - mindenre jók a rostok? (I. rész)

 



Bár a cím elég hatásvadász, de ezúttal helytálló: a rostdús étrend egy sor betegség, panasz megelőzésében, kezelésében segíthet! 

Ebben a bejegyzésben az élelmi rostok egyik csapatával, a vízben nem oldódó élelmi rostokkal ismerkedünk meg.

Miben vannak élelmi rostok?

Szinte minden növényi élelmiszerben: zöldségekben, különösen a hüvelyesekben, a gyümölcsökben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és az olajos magvakban.

Az egyes élelmiszercsoportokban (szerencsére) különféle élelmirost-fajtákat találunk, eltérő kémiai-fizikai jellemzőik alapján az egyes rosttípusoknak más és más szuperereje van.

Vízben nem oldódó élelmi rostok

Főleg a növények sejtfalában találhatók, ott tartó-határoló szerepük van, így baromi ellenállóak. Bár nem oldódnak, de rengeteg vizet képesek megkötni. A főnök és kisfőnök ebben a csapatban a cellulóz és a hemicellulóz (a háttérben meghúzódva még ott a lignin és a béta-glükánok egy része - velük majd a rost-nindzsa szinten foglalkozunk). A nevük megjegyzésénél fontosabb megérteni a hatásukat: 

Lassítják a táplálék felszívódását, így telítettségérzetet okoznak, ami jól jöhet a fogyást célzó mérsékelt ételadagok és a kiegyensúlyozott étkezési ritmus terén.

Szinte változatlan formában haladnak végig a vastagbélen, a bélfal stimulálásával és a megkötött víz révén segítik a székletürítést. 

Felpörgetik a káros anyagcseretermékektől és méreganyagoktól való megszabadulást, így a "rosszfiúknak" kevesebb ideje marad a bélfal irritálására. Ezzel a bél elváltozásainak elkerülésében is segítenek (diverticulosis, polip, daganatok).

Meg is van az első jótett-sorozat:

ü Segítség az egészséges testsúly megtartásában, elérésében 

ü Székrekedés elleni hatás 

ü Szervezet saját méregtelenítő folyamatainak támogatása

Milyen élelmiszerekben találunk belőle?

Teljes kiőrlésű gabonafélékben, egyes zöldségekben (karfiol, zöldbab, burgonya) van belőle nagyobb mennyiség. 

A feldolgozás a rosttartalmat nem változtatja, de a rostok méretét csökkenti, ami befolyásolja a hatásukat - azaz törekedjünk a természetes formájukhoz minél közelebb álló alapanyagok használatára.

Fontos: mindig igyunk sok-sok folyadékot (vizet) a rostban gazdag étrendhez!

A rost jó! - legközelebb a sokkal változatosabb tagságot tömörítő másik csapattal, a vízben oldódó rostokkal barátkozunk.

A rosttudatos táplálkozásról szóló hiánypótló könyvünket - benne 60 rostban gazdag étel receptjével - a BOOOK Kiadónál és az ismert könyvesboltokban megtaláljátok:

A rost jó! - itt is beszerezhető

Megjegyzések