Imádjuk a csokit! - rosttudatos étcsokis zabkeksz 20 perc alatt

A jó csoki dicsérete

A minőségi étcsokoládé szerintem a világ legfinomabb édessége! Szerencsére egyre divatosabb édesség, a választék is gazdagabb, és már egész tűrhető áron vehetünk 70%-os vagy magasabb kakaótartalmú, isteni finom csokikat. 
Mire figyeljünk a választáskor? Az "igazi" étcsoki összetevői között nem lehet a felsorolásban első helyen a cukor, az ilyen terméket nem ajánlom a rosttudatos étrendben. 
A minőségi étcsokik szénhidrát- és ezen belül cukortartalma általában legfeljebb 30% körüli. A haladóknak ajánlott 80-90% közötti kakaótartalmú termékeknél ez az érték még kevesebb, akár 20 gramm alatt van 100 gramm csokiban. Ez miért fontos info? Minél alacsonyabb a cukortartalom, annál kevésbé emeli a vércukorszintet az édesség, és az értékes összetevők aránya is magasabb, ha nincs benne annyi cukor.

Ne nyakló nélkül

Semmilyen édességet nem ehetünk napi többször, korlátlan mennyiségben, így csokit sem! A magas kakaótartalmú csoki kakaóvajban gazdag, így energiatartalma sem csekély. Az egyszeri fogyasztási mennyiség max. 1-2 nagyobbacska kocka, azaz 10-20 gramm, ami kb. 55-130 kalóriát jelent típustól függően. Ennél több már energiabevitelben is túl sok, és akár székrekedést is okozhat a mértéktelen fogyasztása.

A csoki világbajnok rostforrás

Nem tudom, miért nem dicsekednek a hazai termékek csomagolásán a csoki rosttartalmával?! Egy magas kakaótartalmú étcsoki rosttartalma 10-15 gramm/100 gramm (ugyanez a rostforrásként reklámozott cukros bolti kekszeknél általában 3-9 gramm közötti érték). 
Azaz egy kocka jófajta étcsokiban 1-1,5 gramm élelmi rost van.
Ha más rostforrásokkal egészítjük ki, például egy kényeztető uzsonnára eszünk mellé pár szem mandulát vagy diót, egy-két gerezd narancsot, néhány szem rostban gazdag házi kekszet, akkor a napi rostbevitelünk arányos részét teljesítjük is - méghozzá igen kellemes módon.

Extra csokis, villámgyors zabkeksz - eddig mindenkit levett a lábáról

A rost jó! című könyvünkben is megtaláljátok a kedvencemet, a villámgyors, rostban gazdag, extra csokis zabkekszem receptjét - kis rutinnal a gondolattól az elkészülésig kb. 20-25 perc telik el... nem véletlen, hogy már több száz tepsi készült belőle :) 
A BOOOK Kiadó engedélyével következzen a recept, süssétek-egyétek:

Villámgyors csokis zabkeksz (24 db)

Rosttartalom: 2,1 gramm/darab 

150 g zabpehely
100 g teljes kiőrlésű zabliszt
10 g zabkorpa
50 g durvára tört dió
fél csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
csipetnyi só
70 g cukor vagy 100 g eritrit (más cukorhelyettesítő is megfelel)
100 g étcsoki (70% vagy magasabb kakaótartalmú)
150 g puha vaj
1 tojás

A száraz hozzávalókat a sütőporral, a fahéjjal, csipetnyi sóval, a cukorral vagy eritrittel, és az apró darabokra vágott étcsokoládéval együtt egy tálban összekeverjük. A puha vajjal és a tojással összegyúrjuk. A tésztából diónyi gombócokat formázunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk, majd koronggá lapítunk. Előmelegített, 175 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.

Tipp: Az ajánlott sütési idő elteltével a kekszek még lágyak, tetejük benyomható. Semmi izgalom: a hűlés során szilárdulnak meg. Dió helyett 20-30 gramm kókuszreszeléket is keverhetünk a tésztába. Ha maradna a kekszből (kétlem...), kávéba mártva még néhány nap múlva is isteni.

A rosttudatos táplálkozásról szóló hiánypótló könyvünket - benne 60 rostban gazdag étel receptjével - a BOOOK Kiadónál és az ismert könyvesboltokban megtaláljátok:

A rost jó! - itt is beszerezhető

Megjegyzések