Miért pont a rostok? 5 tény a rosttudatos táplálkozásról


Az élelmi rostokról elsőre az ugrik be, hogy a "rostban gazdag táplálkozás jó", ez millió cikkben, posztban, szakmai ajánlásban szerepel. De mi az az élelmi rost? Hogyan segít pontosan? Milyen élelmiszerekben van belőle? Erről már sokkal kevesebb szó esik. Sorra megválaszolom majd az összes kérdést, kezdetnek következzen 5 tény a rostokról és a rosttudatos táplálkozásról.

1. Az élelmi rost az olyan kis korpaféle?

A nem reprezentatív közvéleménykutatásom eredménye, hogy a legtöbben az élelmi rostokat kis barna szálakként, korpaféle maszatokként képzelik el. Pedig egyáltalán nem így néznek ki! Néhány, vagy sok-sok cukormolekula a legtöbb élelmi rost fő alkotója, egy "darab" belőlük sokkal apróbb annál, hogy szabad szemmel láthassuk. 

Ha cukrokból épül fel, akkor miben más az élelmi rost, mint a szőlőcukor vagy a keményítő? Az élelmi rostokban olyan kötésekkel kapaszkodnak össze a cukormolekulák (és egyéb összetevők), amelyeket az emberi emésztőrendszer nem - vagy csak alig - képes lebontani. 

És miért van ennek jelentősége? Mert így az élelmi rostok nagy része szinte változatlan formában halad végig a tápcsatornán, egészen a vastagbélig, és közben annyi jótettet visz végbe, mint egy túlórázó jótündér.

2. Nem csak az emésztésünkre hat!

Rákérdeztem arra is sokaknál, hogy "mire jó szerinted a rost?". 

TOP 3 válasz volt a "jóllaksz vele, és akkor lehet fogyni", "kakit csinál (azaz jó székrekedés ellen)", ill. "daganatok megelőzése". 

De most jön a bónusz: az élelmi rostokban gazdag étrend ezt mind tudja, és emellett bizonyítottan segít az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés mérséklésében, a koleszterinszint szabályozásában, a gyulladásos folyamatok megelőzésében, a bélfal egészségének megőrzésében, a bélflóra egyensúlyának megőrzésében és még sorolhatnám... (és fogom is a blog következő bejegyzéseiben).

3. Természetes rostforrás vs. rostkivonatok

OK, akkor mielőtt bármi többet is tudnánk róluk, rohanjunk a bioboltba egy doboz rostot venni, hogy meglegyen a napi adag?

Nem, nem ez az üdvözítő útja a rosttudatos táplálkozásnak. A növényi élelmiszerekben természetes formában megtalálható rostok kedvező hatását nem überelik a rostkivonatok és szintetikus rostok. Ez utóbbiakkal is letudható a napi 30-45 gramm ajánlás, de sokkal több értelme van értékes beltartalmú zöldségeket, száraz hüvelyeseket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonafélét, olajos magvakat, dióféléket enni - minden nap, okosan összeválogatva.

4. Rostbajnokok elérhető áron

Na, már megint egy újabb drága táplálkozási irányzat? Megszokhattuk, hogy ha jön valami új diéta trend, akkor az ahhoz szükséges alapanyagokat brutál drágán tudjuk beszerezni (ld. eritrit, mandulaliszt, kókuszzsír, mindenmentes lisztkeverékek). 

Az élelmi rostban gazdag élelmiszerek legtöbbje egészen hétköznapi: zeller, zöldborsó, gomba, szárazbab, hajdina, köles, alma, körte, málna, dió, mák... A növényi nyersanyagok közül okosan válogatva nem kell semmilyen extra beszerzés, és nem kell egy adott márka termékeire támaszkodnunk (persze találunk a márkázott alapanyagok között is szuper rostforrásokat választékbővítésként).

5. Rosttudatosan: változatosan, mértékkel

A blog következő bejegyzéseiben írok majd az egyes élelmiszercsoportok legmenőbb rostforrásairól, lesz rosttudatos bevásárlólista és különböző konyhai praktikák a megszokott fogások rosttartalmának növelésére. 

De a poént már előre lelövöm: ha változatosan táplálkozunk, minden étkezésünkben szerepelnek növényi alapanyagok (kevésbé feldolgozott, természeteshez közeli formában), akkor nem foghatunk mellé, biztosan lesz bennük élelmi rost, ráadásul nem is egyféle. 

Mint mindenben, itt is fontos a fokozatosság és a mérték: ha valaki eddig rostszegényen étkezett, akkor nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan érdemes növelni a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását.

A rost jó! - Sokszor fellapozható alapmű és receptgyűjtemény a rosttudatos táplálkozáshoz. 

- 60 színes rostdús recept: újszerű fogások és hagyományos ételek rosttudatos verzióban

- Élelmi rostok élettani hatása, hatása a bélflóra egyensúlyára

- Rostfogyasztás a leggyakoribb betegségek elkerülésére és kezelésére

- Mikrobiom szerepe az egészségmegőrzésben

- Bevásárlólista, gyors desszertek, finom snack ötletek

- Szakembereknek is: hivatalos ajánlások, vonatkozó rendeletek, új kutatási területek

A rost jó! - itt is megveheted

Elérhető a BOOOK Kiadó webshopjában és az ismert könyvesboltokban.

Megjegyzések