Rostban gazdag alapanyagok az ünnepi sütikészítéshez

 

Mikor mondhatjuk egy alapanyagra, hogy rostforrás vagy rostban gazdag?

A legtöbb természetes növényi élelmiszer tartalmaz több-kevesebb élelmi rostot. Milyen rosttartalom esetén mondhatjuk azt egy alapanyagra, hogy élelmirost-forrásHa 3g/100g élelmi rost van egy alapanyagban, vagy 100 kalóriára vetítve minimum 1,5 gramm ez az érték. 
Ez utóbbi, energiatartalomra vetített érték a magas víztartalmú, alacsony kalóriatartalmú zöldségek-gyümölcsök esetén releváns. Ezekből egy-egy adag ételbe viszonylag nagyobb mennyiség kerül, így élelmi rost terén is számottevően hozzájárulnak a napi ajánlott bevitelhez.
Az élelmi rostban gazdag alapanyagok elit kategóriájába dupla értékekkel lehet bekerülni: 6g/100g, vagy 100 kalóriára vetítve 3 gramm élelmi rostot tartalmazó élelmiszerek szerepelnek itt.

Miből süthetünk rostban gazdag pékárut-süteményt?

Az itt következő, télen is beszerezhető alapanyagok felbukkannak a könyvünkben lévő receptekben, például a sütés nélkül készülő kakaós-mandulás golyó, a roppanós-mákos golyó és a zabpelyhes-diós kókuszgolyó is ezek felhasználásával készült.
Egytől-egyig élelmi rostban gazdag összetevők, így ha otthoni sütésbe fogunk, bátran válogassunk belőlük:

Gabonafélék, álgabonák
  • amaránt (puffasztott)
  • bulgur
  • búzacsíra
  • búzakorpa
  • búzaliszt (teljes kiőrlésű)
  • graham liszt
  • köles
  • quinoa
  • tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
  • zabkorpa
  • zabliszt (teljes kiőrlésű)
  • zabpehely
Gyümölcsök, olajos magvak, egyéb nyersanyagok
  • áfonya (mirelit)
  • alma
  • citrom
  • dió
  • kakaópor
  • kókuszreszelék
  • körte
  • lenmag
  • mák
  • málna (mirelit)
  • mandula
  • meggy (mirelit)
  • pekándió
  • pisztácia
  • szeder (mirelit)
  • szezámmag
  • tökmag
  • törökmogyoró
Édesítésre használhatunk eritritet, eritrit-sztévia keveréket, illetve egészséges szénhidrátanyagcsere esetén kevés cukrot vagy mézet.
A rosttudatos alapanyagválogatással készült finomságokból se együnk egyszerre sokat, és ne felejtsünk el sok vizet inni mellé!

A rosttudatos táplálkozásról szóló hiánypótló könyvünket - benne 60 rostban gazdag étel receptjével - a BOOOK Kiadónál és az ismert könyvesboltokban megtaláljátok:

A rost jó! - itt is beszerezhető

Megjegyzések